Hiëronymushuis in 1945 Utrechts Archief toont de Getekende Stad

H. van Heuven / collectie Het Utrechts Archief / 35576

Oud nieuws. In het Hiëronymushuis vestigden de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog een ziekenhuis. Op de tekening die H. van Heuven begin 1945 maakte, vallen de grote (rode) kruizen op de daken onmiddellijk op. Die moesten voorkomen dat  geallieerde vliegers bommen op het huis gooiden. Van Heuven zat op de bovenste verdieping van Aurorastraat 7 toen hij zijn pen in de inkt doopte.
Hij keek de Oudwijkerdwarsstraat in en zag het Hiëronymushuis achter de woningen aan de Zonstraat omhoog reiken. Met het perspectief lijkt hij te spelen. Alle gebouwen staan enigszins op elkaar gedrongen op het papier. De toren van de Nicolaïkerk staat bijvoorbeeld bij hem direct aan de Maliesingel. Het gebouw links op de tekening met het hoge dak moet boerderij De Zon zijn. De boerderij lijkt in één lijn te staan met de kapel, terwijl die er in werkelijkheid vrijwel dwars op staat.

Atlas
Deze intrigerende tekening is momenteel te bewonderen in de tentoonstelling ‘De getekende stad’ in het Utrechts Archief,  waar veel tekeningen van Utrecht-Oost vanaf ongeveer 1900 te zien zijn. De platen uit de ‘atlas’ van het archief brengen het verleden tot leven met potlood, krijt, inkt en verf, wat een volstrekt ander, fascinerender beeld geeft dan wat foto’s kunnen bewerkstelligen.

Ciano Siewert / collectie het Utrechts Archief / 30653

Spoorweg
Bijna vanzelfsprekend duikt het Hiëronymushuis een aantal keer op. Zoals bijvoorbeeld op een prachtige aquarel van de spoorwegovergang aan de Abstederdijk (2001).

W. Hagemans / collectie het Utrechts Archief / 30005

Emmelot
De Aloysiuskerk is – al even begrijpelijk – een ander geliefd tekenmodel.
Prachtig is de tekening van kwekerij Emmelot aan de Minkade. Chris Schut zette in 1967 zijn ezel neer bij de Piet-Heinbrug. Naast De Zon stond nog de schoorsteen afkomstig uit de tijd dat er een wasserij in de boerderij was gevestigd.

Chris Schut / collectie het Utrechts Archief / 31443

Tot eind april
Je kunt de tentoonstelling Getekende Stad nog (gratis) bezoeken tot en met 30 april aan de Hamburgerstraat 28.